23 januari 2022

De discipline van piping binnen process engineering

2 min read

Om te duiden wat de discpline piping inhoudt, beginnen we in deze blog bij het begin. Piping is namelijk onderdeel van process engineering en process engineering is weer onderdeel van de discipline engineering in het algemeen. Volg je het nog? We hopen van wel, zo niet dan komt dat straks vast helemaal goed. We duiken er meteen in, dus lees snel door!

Engineering

De meeste mensen weten wel ongeveer wat engineering is, maar wanneer ze het uit moeten leggen wordt het al gauw lastig. Het is in de basis niet zo ingewikkeld. Engineering is de discipline én het beroep waarbij wetenschappelijke theorieën, wiskundige methodes en empirisch bewijs wordt gebruikt om technologische oplossingen te ontwerpen, creëren en analyseren om -uiteindelijk- ons leven beter te maken. Dit wordt gebruikt in de bouw bijvoorbeeld, maar ook in fabrieken en nog vele andere plekken.

Process engineering

Er zijn vele disciplines binnen engineering en process engineering is er daar een van. Binnen deze discipline gaat het met name om ontwerpen, opereren en optimaliseren voor chemische processen. Zowel met natuurlijke als kunstmatige materialen, de interactie met machines, veiligheid en energiebesparing zijn hierbij belangrijke onderwerpen. Meestal komt deze discipline met name terug in fabrieken en andere productiefaciliteiten, maar ook de organisaties die hier uiteindelijk gebruik van maken zullen in meer of mindere mate met process engineering te maken hebben.

Piping binnen process engineering

Nu zijn we aangekomen bij piping, dat een onderdeel uitmaakt van process engineering. Al die chemische processen betekenen ook dat er materialen en vloeistoffen af- en aangevoerd moeten worden. Dit gaat door buizen, die onder piping vallen. Vanwege de chemische samenstellingen en eigenschappen is het belangrijk dat de buizen geschikt zijn voor die stoffen, zodat er veilig en effectief gewerkt kan worden op zowel de korte als lange termijn. Dat is waar piping binnen process engineering voor staat.